Desinfiointi- ja suojausratkaisut ammattilaisille vaativaan suojaukseen (6.4.2020)

28.1.2020
Korona-virus lähikuvassa, kuva: CDC/Dr. Fred Murphy

Viime viikkoina on uutisoitu paljon siitä, kuinka 2019-nCoV -koronavirus leviää kiihtyvällä vauhdilla. Suurin osa tautitapauksista on todettu Kiinassa, valtaosa Wuhanissa. Lisäksi matkailuun liittyviä tapauksia on todettu eniten Aasian maissa. Euroopan ensimmäiset tapaukset on havaittu Ranskassa ja Saksassa. Kiinassa kuolemaanjohtaneita virustartuntoja on raportoitu yli 100.

2019-nCoV -koronavirusta vastaan ei ole olemassa rokotetta, joka suojaisi tartunnalta.  Kyseessä on samantyyppinen virus kuin MERS- ja SARS-virukset, jotka tarttuvat ihmiseen hengitystie-eritteiden välityksellä käsistä, ilmasta ja pinnoilta. Hyvällä käsi- ja yskimishygienialla voidaan katkaista tehokkaasti viruksen tartuntareitti. Hyvällä käsihygienialla tarkoitetaan käsien pesemistä vedellä ja saippualla sekä desinfioimista hieromalla käsihuuhdetta huolellisesti käsiin.

Koronavirus on vaipallinen virus. Alkoholi tehoaa vaipallisiin viruksiin yleensä hyvin liuottaen sen vaipan. 2019-nCoV -koronavirusta ei voida tällä hetkellä erikseen testata EN-tehotesteillä. Ammattilaisille tarkoitetuista käsidesinfiointiaineista LV Käsihuuhde ja Dilutus 90 tehoavat sekä vaipallisiin että vaipattomiin viruksiin. Vaipattomat virukset ovat lähtökohtaisesti paljon vaikeampia desinfioitavia kuin vaipalliset virukset kuten koronavirus.

Pisaratartunnan ehkäisy

Pisaratartunta ilmateitse voidaan ehkäistä hyvän käsihygienian lisäksi hyvällä yskimishygienialla. Suu ja nenä suojataan kertakäyttönenäliinalla, kun yskitään tai aivastetaan. Jos ei ole nenäliinaa, yskitään tai aivastetaan puseron hihan yläosaan, ei omiin käsiin. Käytetty nenäliina laitetaan välittömästi käytön jälkeen roskiin.

Kasvo- ja hengityssuojaimet toimivat tehokkaina ehkäisykeinoina pisaratartuntaa vastaan. Kasvo- tai hengitysuojaimessa on roiskeita kestävä kerros, joka suojaa vereltä ja kehon eritteiltä. Suodattavat puolikasvosuojat (suojataso FFP3 ja FFP2) antavat korkean suodatuskapasiteetin ansiosta erinomaisen suojauksen bakteereita ja viruksia, kuten tuberkuloosia, SARS:ia, tuhkarokkoa, vesirokkoa ja sikotautia vastaan. Suojainten valinnassa tulee noudattaa sairaalakohtaisia ohjeita.

Desinfiointiratkaisut pinnoille ja laitteille

Bernerin valikoimasta löytyy monia desinfiointiratkaisuja. Tehotesteillä todistetusti sairaalaympäristön pintojen desinfiointiin tuotteistamme soveltuvat alkoholipohjaiset Desinfektol P ja Desiol sekä peroksygeenipohjainen Rely+On™ Virkon. Pintojen desinfiointiin soveltuu myös alkoholipohjainen ProWipes pesevä etanolipyyhe sekä alkoholiton ProWipes desinfektiopyyhe. Muiden kuin sairaalaympäristöjen desinfiointiin, esimerkiksi lentokenttien asiakaspalvelupisteiden sekä muiden julkisten tilojen kosketuspinnoille, soveltuvat alkoholipohjaiset Desinfektol T ja puhtaille kuiville pinnoille HETI Jälkidesi.

Toinen ratkaisu tilojen desinfiointiin on 99Technologies-vetyperoksidisumutin, joka desinfioi tilat itiöitä myöten. Pidempiaikainen ratkaisu hyvän hygieniatason ylläpitämiseen on Led Tailorin suomalainen innovaatio, joka perustuu sinisen valon aallonpituuden desinfiointitehoon. Sininen valo on automatisoitu menetelmä tiloihin poistaen ilmasta pienhiukkasia.

Laitteet ja pinnat on desinfioitava aina valmistajan ohjeita noudattaen. Lisätietoa tuotteiden turvallisuudesta löytyy tuotteiden käyttöturvallisuustiedotteesta Berner Pron kotisivuilta.

Infektioidentorjuntatiimin puolesta tuotepäällikkö Tea Tulkki ja tuotekehityskemisti Maria Liljelund