Kuvassa nainen niistää nenäänsä
Asiantuntijalla on asiaa

Hengitystieinfektiot terveydenhuollon haasteena (3.10.2018)

Hengitystieinfektiot, kuten influenssa, adenovirus ja RSV, ovat varsinkin syksyn tullessa myös terveydenhuollon haasteina.

Hengitystieinfektioissa tartuntareitteinä ovat kosketuspinnat, joihin taudinaiheuttajat kulkeutuvat käsien välityksellä tai yskiessä ja aivastaessa. Tartunta tapahtuu, kun taudinaiheuttaja pääsee suun, silmien tai nenän limakalvoille.

Hyvällä käsihygienialla voimme katkaista tartuntareitit ja ehkäistä infektioiden leviämistä. Hyvään käsihygieniaan kuuluvat käsien pesu ennen desinfektiota, mikäli käsissä on havaittavissa näkyvää likaa sekä käsien desinfiointi. Käsidesinfektio on toteutettava aina ennen ja jälkeen suojakäsineiden pukemisen ja riisumisen; siirryttäessä tehtävästä toiseen; ennen ruokailua; wc-käynnin jälkeen sekä yskimisen että niistämisen jälkeen.

Kosketuspintojen huolellinen puhdistaminen ja tarvittaessa desinfektio suojaavat käsiä taudinaiheuttajilta ja puhtaat kädet pitävät kosketuspinnatkin puhtaampina. Suojaimien käytöllä ehkäistään käsien ja oman työvaatteen kontaminoituminen taudinaiheuttajilla.

Eritetahrojen nopea desinfektio estää taudinaiheuttajia kulkeutumasta paikasta toiseen. Eritetahradesinfektioon sopivat kloori- tai peroksygeenipohjaiset tuotteet, jotka ovat riittävän tehokkaita poistamaan taudinaiheuttajat.

Tervettä syksyä toivovat asiantuntijamme Tea ja Heli