Bernerin tarina

1883

1 Sören Berner_30611

Yrittäjätaustaisia Berner-sukuja on Suomessa ollut kaksi 1900-luvun taitteen tienoilta saakka. Eri sukujen tiet Suomeen ovat johtaneet Keski-Euroopasta ja Berner Oy:n tapauksessa Norjasta.

Berner Oy:n tarina alkoi, kun norjalainen Sören Berner saapui 1880-luvulla Helsinkiin tutkimaan 40 000 asukkaan kaupungin markkinoita. Hän päätti aloittaa liiketoiminnan Suomessa tuomalla silliä suoraan pyyntipaikalta Norjan Stavangerista Helsinkiin.

Asiakassuhteiden laajentuessa Berner Oy laajensi tukkukauppaa muilla kalatuotteilla. Ensimmäiset vehnäjauhotoimitukset Amerikasta synnyttivät agentuurikaupan. Suolan, rukiin, ohran ja kalatuotteiden ohella Berner toi maahan harvinaisempia herkkuja kuten marsipaania, lakritsia, rusinoita ja kahvia.

 

 

1930 – 1940

1 Berner-2_30684_4

Maatalouden kehittyessä tuontia laajennettiin mm. lannoitteisiin. Berner tarjosi 1930-luvulla suomalaisille
ensimmäisenä kasvinsuojeluaineita.

Sotavuosien säännöstelyn vaikutukset näkyivät Suomessa pitkään. Berner vastasi kasvavaan kysyntään tuomalla mm. perunajauhoja, maissitärkkelystä, glyseriiniä ja lihasäilykkeitä. Myös eläinlääkintä tuli mukaan ja laajeni sittemmin seuraavilla vuosikymmenillä muihin sairaalatarvikkeisiin ja laboratoriolaitteisiin.

1940-luvulla yhtiö alkaa jakaa voitto-osuutta  ja kehittää henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimista. Edistyksellisiä ovat muun muassa käyttöön otettava liukuva työaika, työterveyslääkärin palvelut ja hammashoito.

1950

Korrekin valmistustaBerner vastasi sodanjälkeisen jälleenrakentamiseen 1950-luvulla hankkimalla mm. ensimmäiset kosmetiikkaedustukset. Sotakorvauksena Neuvostoliitolle toimitettiin voiteluöljyä, jota oli kehitetty yhtiön uudella  vuonna 1952 avatulla tehtaalla Helsingin Herttoniemessä. Oma tuotanto käynnistyi vauhdilla ja laajeni 1960-luvulla hiustenhoidosta autojen tuonnin myötä autonhoitotuotteisiin. Ensimmäinen oman tuotekehityksen tuote oli XZ -hiustenöljyhoito.

 

1980

tuotekuva1_90_luku_163841980-luvulla alkoi toiminta suurtalouksien siivousalalla, ja panostaminen sairaalalaitekauppaan jatkui. 1990-luvulla Berner osti Alkolta teknokemian (esim. Lasol) toiminnot ja Sareko Agro Oy:n liiketoiminnan oston myötä Berner kasvoi maan johtavaksi kasvinsuojelutaloksi.

1990-luvulla hankittiin tehtaineen myös Bergenheim Yhtiöiden liiketoiminta (Instrumentarium). 1990-luvun lopulla Berner perusti tytäryhiön (Berner Eesti Oü) Viroon, jonka toiminta myöhemmin laajeni Liettuaan ja Latviaan.

 

2000

Nokian-jalkineet-aw2000-luku oli merkittävien yrityskauppojen aikaa. Berner osti tunnettuja brändejä, kuten Nokian Jalkineet, LV-herkän ihon tuotteet, Herbina-hygieniasarjan, Rajamäen etikka -liiketoiminnan sekä Grow How -liiketoiminnan.

Ruotsista ostettiin kasvinsuojeluaineiden tukkuliike Gullviks, joka myöhemmin sulautui yhteen Bröderna Berner Handels Ab:n kanssa. Vuonna 2008 päätettiin keskittää yhtiön kaikki logistiikkatoiminnot uuteen logistiikkakeskukseen Vantaan Viinikkalaan. Logistiikkakeskus otettiin käyttöön 14.1.2009.

 

 

 

 

2010

2010-luku on ollut uudistumisen aikaa. Bernerin historian yksi suurimmista investoinneista valmistui vuonna  2014, kun uudet tehtaat avattiin Itä-Suomeen Heinävedelle, jonne siirtyi myös Rajamäen tuotanto.

Samana vuonna Berner osti liettualaisen Kruzas Nordic Cosmetics Distribution -yhtiön. Kaupan myötä Berneristä tuli yksi Baltian maiden johtavista kosmetiikan maahantuojista ja jakelijoista.

Yhtiön toimitusjohtajana toimi vuodesta 1987 vuoteen 2013 Berner Oy:n perustaja Sören Bernerin pojanpojanpoika George Berner. Hänen johdollaan Berner Oy kasvoi ja kehittyi tasaisesti sekä keskittyi ydinliiketoiminta-alueiden kehittämiseen ja oman tuotannon vahvistamiseen.

George Bernerin jäätyä eläkkeelle 1.9.2013, uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin Berner Oy:n hallituksen toimesta hallituksen jäsen, Kasvinsuojelu ja Puutarhanhoito-osaston johtaja, agronomi, maatalous- ja metsätieteiden maisteri, eMBA Antti Korpiniemi (s. 1961).

Yrityskauppojen osalta vuosikymmen on ollut hyvin vilkas. Vuonna 2015 Viljelijän Berner -liiketoiminta laajentui suoramyyntiin ja verkkokauppaan. Samana syksynä Berner sopi liiketoimintakaupasta vuonna 1981 perustetun perheyrityksen HL-Vihannes Oy:n kanssa. Myös Venäjän kemikaalituontia ja -vientiä harjoittava Neuvox Oy siirtyi Bernerin omistukseen loppuvuodesta 2015.

Brändiportfoliota laajennettiin jälleen myös Baltian maissa. Vuonna 2015 Berner sopi Viron johtavan kosmetiikkayrityksen Renalko Kaubandus Oü:n kanssa COTY –brändien maahantuonnin ja jakelutoiminnan siirtymisestä Bernerille Virossa.

Vuonna 2016 Berner osti Yliopiston Apteekki -konserniin kuuluneen laboratoriolaitteiden myyntiin ja maahantuontiin erikoistuneen Ordior Oy:n liiketoiminnan Suomessa ja Virossa. Ordiorin hankinta vahvistaa jatkossakin Bernerin markkina-asemaa laboratorioalan ammattilaisratkaisuissa.

Vuonna 2017 Bernerillä on uusi alku uudessa pääkonttorissa. Bernerin uudet modernit toimitilat valmistuvat  Herttoniemeen. Tupaantuliaisten lisäksi juhlitaan satavuotiasta Suomea omalla lahjakampanjalla ja juhlavuoden tuotteilla. Berner ostaa  päivittäistavaroiden maahantuojan ja jakelijan, Make-Trade Oy:n liiketoiminnan ja tuoteportfolioon tulee lisää tunnettuja brändejä, esim. ranskalainen BIC.

Vuonna 2018 juhlitaan toiminnan 135-vuotista taivalta. Myös Bernerin ikonisilla kumisaapasbrändeillä on juhlavuosi, kun Nokian Saappaat täyttää 120 ja Hai 50 vuotta.  Berner ostaa magnesiumkemikaalien valmistajan Catrock Oy:n ja sen Kokemäellä toimivan tytäryhtiön liiketoiminnot. Uusi tytäryhtiö Berner Chemicals tulee kehittämään magnesiumtuotteiden tuotantoa edelleen Kokemäellä täydentäen Berner Agentuuri -liiketoiminta-alueemme palvelukokonaisuutta.

Tänä päivänä Berner Oy on aikaansa seuraava monialakonserni, markkinoinnin ja myynnin erikoisosaaja, jonka toiminnan tavoitteena on pitkäjänteinen kumppanuus eri sidosryhmien kanssa.

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa