Kysymyksiä ja vastauksia

ELÄINKOKEET

Onko Bernerin kosmetiikkaa testattu eläinkokeilla?

Ei. Berner Oy ei ole koskaan testannut valmiita kosmetiikkatuotteitaan eläimillä. Emme tee emmekä teetä eläinkokeita, emmekä ole osallisena eläimillä testaamisessa.

Eläinkokeet on EU:ssa kielletty maaliskuusta 2013. Berner Oy ei osta ainesosia, valmistusreseptejä tai tuotteita sellaisilta toimittajilta, jotka ovat tehneet tai teettäneet eläintestejä tai olleet osallisena eläintesteissä sen päivämäärän jälkeen, josta alkaen yritys on sitoutunut noudattamaan standardia. Berner Oy käyttää tuotteissaan ainoastaan raaka-aineita, jotka ovat EU:n lainsäädännön hyväksymiä.

Onko Bernerin maahantuomaa kosmetiikkaa testattu eläimillä?

EU:n alueella ei saa myydä kosmetiikkaa, joka on testattu eläimillä. Berner toimii tässä EU:n lainsäädännön edellyttämällä tavalla.

MIKROMUOVIT

Onko Bernerin omassa tai maahantuomassa kosmetiikassa mikromuoveja?

Vuonna 2015 Cosmetics Europe antoi kosmetiikkateollisuudelle suosituksen luopua mikromuovien käytöstä kosmetiikkatuotteissa vuoteen 2020 mennessä. Olemme luopuneet mikromuovien käytöstä omissa kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteissamme heti vuoden 2015 aikana. Ainoastaan LV Hoitava roll-on -antiperspirantti on sisältänyt vielä vuonna 2017 mikromuovia, sillä mikromuovin määritelmä on muuttunut lähivuosien aikana. Tämän tuotteen osalta uudelleenformulointi on parhaillaan käynnissä ja mikromuovit tullaan poistamaan tuotteesta vuoden 2018 aikana.

Tuomme maahan tunnettuja kosmetiikkamerkkejä, kuten Clarins, Sensai ja IsaDora. Clarinsin tuotteissa ei ole käytössä mikromuoveja. Clarins on korvannut mikromuovit selluloosakiteillä. Sensai ei myöskään käytä tuotteissaan mikromuoveja. IsaDoran glitterkynsilakassa on toistaiseksi mikromuovia glitterin muodossa. Muissa IsaDoran tuotteissa ei ole mikromuoveja.

Mitä korvaavia aineita käytetään esimerkiksi kuorintavoiteissa?

Vaihtoehtoisia raaka-aineita on onneksi hyvin tarjolla. Käytämme esimerkiksi kasvipohjaisia rakeita Herbinan ja LV:n kuorintavoiteissa. XZ -hiustenhoitotuotteet ja Oxygenol -hammastahnat eivät myöskään sisällä mikromuoveja.

Palmuöljy

Miksi Berner käyttää palmuöljyä tuotteissaan?

Palmuöljy (palm oil) ja palmunydinöljy (palm kernel oil) ovat palmukasvista saatavia öljyjä. Kosmetiikkateollisuudessa käytetään palmunydinöljyä, joka saadaan ruoanvalmistuksen sivutuotteena.

Palmuöljyn käyttö herättää huolta ympäristöstä ja sademetsien tilanteesta. Tästä syystä palmuöljyä käyttävät teollisuudenalat, myös kosmetiikkateollisuus, etsivät jatkuvasti uusia, aiempaa kestävämpiä ratkaisuja palmuöljyn tuotantoon.

Palmun tuotannosta saadaan ylivoimaisesti paras öljysaanto. Jos se korvataan täysin muilla kasviöljyillä, kuten oliivi, kookos- tai rypsiöljyllä, tarvitaan huomattavasti enemmän viljelyalaa. Tämä ei ole ympäristön kannalta välttämättä parempi ratkaisu. Tästä syystä moni kosmetiikan raaka-aineiden valmistaja on RSPO:n jäsen ja siten määrätietoisesti vaikuttaa palmuöljyn kestävään ja vastuulliseen tuotantoon.

Vain RSPO:n jäseniltä hankittua palmuöljyä

Bernerin kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteissa käytettävä palmuöljy ostetaan Kestävän palmuöljyn yhdistykseen (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO) kuuluvilta jäsenistä. RSPO kehittää periaatteita kestävälle palmuöljytuotannolle. RSPO:n jäsenet ovat sitoutuneet lisäämään öljypalmutuotannon ekologista, sosiaalista ja taloudellista vastuullisuutta. Tällä hetkellä paras tapa vaikuttaa vastuulliseen palmuöljytuotantoon on tukea RSPO:n tavoitteita.

Aikooko Berner korvata palmuöljyn käyttöä muilla öljyillä?

Käytämme tuotteissamme paljon muita luonnonöljyjä kuten oliivi-, avokado-, manteli- ja rypsiöljyä. Hyödynnämme myös muun muassa kotimaista tyrniöljyä sekä muita marjansiemenöljyjä, joiden käyttö tuotteissamme lisääntyy jatkuvasti.

Esimerkiksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kehitetyn XZ Mustikka -shampoon kehityksessä lähtökohtana olivat suomalaiset raaka-aineet ja innovaatiot; kotimainen mustikansiemenöljy ja sokerijuurikkaasta uutettu betaiini.

Parabeenit

Mitä parabeenit ovat? Miksi niitä käytetään kosmetiikassa?

Parabeenit ovat yleisiä säilöntäaineita kosmetiikkatuotteissa, lääkkeissä ja elintarvikkeissa. Parabeenit ovat tehokkaita säilöntäaineita ja niiden riski aiheuttaa allergisia reaktioita on erittäin pieni. Säilöntäaineina parabeenit tehoavat laajasti pilaantumista aiheuttaviin mikrobeihin: ne torjuvat hyvin sekä homeita, hiivoja että bakteereja. Ilman säilöntäaineita mikrobit pilaavat tuotteen nopeasti ja tuote voisi olla jopa terveysriski.

Minkälaisia parabeeneja kosmetiikassa käytetään?

Parabeeni on yhteinen nimitys useasta eri parabeeniyhdisteestä. Kosmetiikassa käytössä olevat parabeenit luokitellaan seuraaviin ryhmiin:

  • Lyhytketjuiset methylparaben ja ethylparaben
  • pitkäketjuiset propylparaben ja butylparaben
  • sekä haaroittuneet ja pitkäketjuiset isopropylparaben ja isobutylparaben

Pitkäketjuisten ja haarottuneiden parabeenien käyttöä kosmetiikassa on viime vuosina rajoitettu, eikä niitä käytetä Bernerin tuotteissa.

Bernerin valmistamat parabeeneja sisältävät tuotteet ovat käyttäjälle turvallisia. Tuotteiden parabeenipitoisuus on alhaisempi kuin mitä nykyinen lainsäädäntö ja uusi alustava suositus sallivat. Kosmetiikkalainsäädännön lähtökohtana on varmistaa tuotteiden turvallisuus kuluttajalle. Berner seuraa jatkuvasti lainsäädännön ja suositusten kehitystä tuotteiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Valmistaako Berner parabeenittomia tuotteita?

Kyllä. Haluamme vastata suomalaisten kuluttajien erilaisiin toiveisiin. Valikoimastamme löytyy runsaasti vaihtoehtoja myös niille kuluttajille, jotka haluavat käyttää kokonaan parabeenittomia hygienia- ja kosmetiikkatuotteita. Näitä ovat mm. kaikki Herbina -shampoot ja hoitoaineet, Ainu-ihonhoitotuotteet, useimmat Herbinan ihonhoitotuotteista sekä XZ-shampoista ja hoitoaineista. Tuotteiden ainesosatiedot löytyvät tuotemerkkien sivuilta: www.lumivalko.fi, www.xz.fi, www.herbina.fi, www.ainu.fi

Voit lukea lisää parabeenien käytöstä kosmetiikassa Allergia- ja astmaliiton sivuilta osoitteesta www.allergia.fi/allergiatunnus/uutiset/parabeenit-ovat-hyvin-siedettyja-sailontaaineita

VEGAANEILLE SOPIVAT TUOTTEET

Mitä eläinperäisiä raaka-aineita käytetään kosmetiikka- ja hygienia- tai kodin tuotteissa?

Yleisesti kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa käytettäviä eläinperäisiä raaka-aineita ovat hunaja- ja mehiläisvaha sekä lampaanvillasta valmistettava lanoliini ja silkkiperhosten toukista saatava silkkiproteiini. Punaista väriä karnitiinia saadaan kovakuoriaisista. Muita ovat kala/äyriäisperäisestä lähteestä valmistettu kollageeni, squalaani ja keratiini. Myös rasvahappoja on aikaisemmin käytetty eläinperäisestä lähteestä. Nykyisin lähes 100 % käytetystä ras-vahapoista ja glyseriinistä on kasviperäistä.

Onko Bernerin kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteissa käytetty eläinperäisiä raaka-aineita?

LV, XZ, Herbina ja Tummeli -hygieniatuotteet eivät sisällä eläinperäisiä raaka-aineita, pois lukien alla luetellut tuotteet, joissa on käytetty hunaja- tai lanoliinijohdannaista tai mehiläisvahaa:

Hunajaa on käytetty seuraavissa tuotteissa:
XZ Suklaa-Vanilja hoitoaine
XZ Niittyvilla shampoo
XZ Niittyvilla hoitoaine
XZ Niittyvilla tehohoito
XZ Energisoiva Hedelmä shampoo
XZ Energisoiva Hedelmä hoitoaine
XZ Energisoiva Hedelmä hoitovoide
XZ Raparperi-herukka hoitoaine

Tuotteissa käytetty glyseroli ja rasvahapot ovat kasviöljyistä peräisin.

Lanoliinijohdannaista on käytetty seuraavissa tuotteissa:
XZ Kauraöljy hoitoaine
XZ Niittyvilla hoitoaine
XZ Energisoiva Hedelmä hoitovoide
XZ Mustaherukka hoitovoide

Ainu Sinkkivoiteessa on käytetty mehiläisvahaa.

LV kodinhoitotuotteet ovat vegaanisia, poislukien LV Huuhteluaine 1 L, LV Huuhteluainetiiviste 750 ml ja LV Easy Iron.

Jaa sosiaalisessa mediassa