Kysymyksiä ja vastauksia

ELÄINKOKEET

Onko Bernerin kosmetiikkaa testattu eläinkokeilla?

Berner ei ole koskaan testannut valmiita kosmetiikkatuotteitaan eläimillä.

Kosmetiikkalainsäädännön vaatimusten täyttämiseksi tehtävät eläinkokeet on EU:ssa kielletty maaliskuusta 2013. Berner Oy ei osta ainesosia, valmistusreseptejä tai tuotteita sellaisilta toimittajilta, jotka ovat tehneet tai teettäneet eläintestejä tai olleet osallisena eläintesteissä kosmetiikkalainsäädännön vaatimusten täyttämiseksi. Berner Oy käyttää tuotteissaan ainoastaan raaka-aineita, jotka ovat EU:n lainsäädännön mukaisia.

MIKROMUOVIT

Onko Bernerin omassa tai maahantuomassa kosmetiikassa mikromuoveja?

Vuonna 2015 Cosmetics Europe antoi kosmetiikkateollisuudelle suosituksen luopua mikromuovien käytöstä kosmetiikkatuotteissa vuoteen 2020 mennessä. Olemme luopuneet mikromuovien käytöstä omissa kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteissamme heti vuoden 2015 aikana. Viimeinen mikromuovia sisältävä tuotteemme, LV Hoitava roll on -antiperspirantti, uudelleen formuloitiin vuonna 2018, ja vuonna 2019 kaikki tuotannossa olevat kosmetiikkatuotteemme eli LV, XZ, Herbina, Oxygenol, Ainu ja Tummeli  ovat mikromuovittomia.

Tuomme maahan useita tunnettuja kosmetiikkamerkkejä, kuten Clarins, Sensai, IsaDora, Nuxe, Bronx Colors sekä Mavala. Näissä merkeissä ei ole käytetty mikromuovia. IsaDoran glitterkynsilakassa on toistaiseksi mikromuovia glitterin muodossa, mutta muissa IsaDoran tuotteissa mikromuovia ei ole.

Mitä korvaavia aineita käytetään esimerkiksi kuorintavoiteissa?

Vaihtoehtoisia raaka-aineita on onneksi hyvin tarjolla. Käytämme esimerkiksi kasvipohjaisia rakeita Herbinan ja LV:n kuorintavoiteissa.

Palmuöljy

Käytättekö tuotteidenne valmistuksessa palmuöljyä sellaisenaan? 

Berner Oy ei hanki palmuöljyä sellaisenaan raaka-aineeksi, mutta palmuöljyä käytetään joidenkin kosmetiikan raaka-aineiden valmistuksen yhteydessä.

Miksi Berner käyttää palmuöljyä sisältäviä raaka-aineita tuotteissaan?

Palmuöljy on yleisimpiä kosmetiikan ja päivittäishygienian raaka-aineiden lähteitä. Palmuöljy (palm oil) ja palmunydinöljy (palm kernel oil) ovat palmukasvista saatavia öljyjä. Kosmetiikkateollisuudessa käytetään palmunydinöljyä, joka saadaan ruoanvalmistuksen sivutuotteena.

Palmuöljyn käyttö herättää huolta ympäristöstä ja sademetsien tilanteesta. Tästä syystä palmuöljyä käyttävät teollisuudenalat, myös kosmetiikkateollisuus, etsivät jatkuvasti uusia, aiempaa kestävämpiä ratkaisuja palmuöljyn tuotantoon.

Palmun tuotannosta saadaan ylivoimaisesti paras öljysaanto. Jos se korvataan täysin muilla kasviöljyillä, kuten oliivi, kookos- tai rypsiöljyllä, tarvitaan huomattavasti enemmän viljelyalaa. Tämä ei ole ympäristön kannalta välttämättä parempi ratkaisu. Tästä syystä moni kosmetiikan raaka-aineiden valmistaja on RSPO:n jäsen ja siten määrätietoisesti vaikuttaa palmuöljyn kestävään ja vastuulliseen tuotantoon.

Mistä hankitte palmuöljypohjaiset raaka-aineenne? 

Ostamme kaikki palmuöljypohjaiset raaka-aineet RSPO:n (Roundtable on Sustainable Palm Oil) jäseneksi kuuluvalta raaka-aineen toimittajalta. RSPO kehittää periaatteita kestävälle palmuöljytuotannolle. RSPO:n jäsenet ovat sitoutuneet lisäämään öljypalmutuotannon ekologista, sosiaalista ja taloudellista vastuullisuutta. Tällä hetkellä paras tapa vaikuttaa vastuulliseen palmuöljytuotantoon on tukea RSPO:n tavoitteita.

RSPO-jäsenyys ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että palmuöljy olisi sertifoitua. Jokainen ostettu raaka-aine pitää käsitellä erikseen. Tällä hetkellä voi siis olla, että osa raaka-aineista on sertifioitua ja osa ei vielä ole.

Selvitimme vuonna 2018 tarkemmin, missä oman tuotannon raaka-aineissamme on palmuöljyjohdannaisia. Selvityksen tuloksena oli, että noin 15 prosenttia käyttämistämme raaka-aineista sisältää palmuöljyjohdannaisia. 55 prosentissa kokonaiskilomäärästä ja 65 prosentissa kappalemäärästä öljy on sertifioitua RSPO-laatua (Mass balance, Segregated, Identity Preserved).

Olette asettaneet tavoitteeksi siirtymisen 100 prosenttisesti  RSPO Mass Balance sertifioituun -laatuun käyttämissänne raaka-aineissa viimeistään vuoden 2022 aikana. Mass Balance tarkoittaa, että osa palmuöljystä on ei-sertifoitua laatua. Miksi  ette siirry käyttämään raaka-aineita, joissa käytetty palmuöljy on 100 prosenttisesti sertifioitua  ja jäljitettävissä viljelmälle asti eli RSPO Identity Preserved -laatua?

Käytämme raaka-aineita, joiden lähtöaineina on käytetty palmuöljy-yhdisteitä ja valitettavasti suurimmasta osasta raaka-aineita ei  vielä ole saatavilla Identity Preserved-laatua.

Aikooko Berner korvata palmuöljyn käyttöä muilla öljyillä?

Käytämme tuotteissamme paljon muita luonnonöljyjä kuten oliivi-, avokado-, manteli- ja rypsiöljyä. Hyödynnämme myös muun muassa kotimaista tyrniöljyä sekä muita marjansiemenöljyjä, joiden käyttö tuotteissamme lisääntyy jatkuvasti.

Esimerkiksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kehitetyn XZ Mustikka -shampoon kehityksessä lähtökohtana olivat suomalaiset raaka-aineet ja innovaatiot; kotimainen mustikansiemenöljy ja sokerijuurikkaasta uutettu betaiini.

Parabeenit

Luotettavaa tietoa kosmetiikan aineosista saa Cosmile applikaatiosta ja nettisivuilta.

COSMILE Europe – Tietoa kosmetiikan ainesosista helposti ja nopeasti

Mitä parabeenit ovat? Miksi niitä käytetään kosmetiikassa?

Parabeenit ovat yleisiä säilöntäaineita kosmetiikkatuotteissa, lääkkeissä ja elintarvikkeissa. Parabeenit ovat tehokkaita säilöntäaineita ja niiden riski aiheuttaa allergisia reaktioita on erittäin pieni. Säilöntäaineina parabeenit tehoavat laajasti pilaantumista aiheuttaviin mikrobeihin: ne torjuvat hyvin sekä homeita, hiivoja että bakteereja. Ilman säilöntäaineita mikrobit pilaavat tuotteen nopeasti ja tuote voisi olla jopa terveysriski.

Minkälaisia parabeeneja kosmetiikassa käytetään?

Parabeeni on yhteinen nimitys useasta eri parabeeniyhdisteestä.

  • lyhytketjuiset methylparaben ja ethylparaben
  • pitkäketjuiset propylparaben ja butylparaben
  • sekä käytöstä poistuneet haaroittuneet ja pitkäketjuiset isopropylparaben ja isobutylparaben

Kosmetiikassa käytössä oleville parabeeneille (ethylparaben, methylparaben, propylparaben ja butylparaben) on tehty Euroopan komission Kuluttajien turvallisuutta käsittelevä tiedekomitean (SCCS) riskinarvioiti ja ne on todettu turvallisiksi käyttää kosmetiikan säilöntäaineina.

Berner käyttää tuotteissa lyhytketjuisia parabeeneja.

Bernerin valmistamat parabeeneja sisältävät tuotteet ovat käyttäjälle turvallisia. Tuotteiden parabeenipitoisuus on alhaisempi kuin mitä lainsäädäntö rajaa. Kosmetiikkalainsäädännön lähtökohtana on varmistaa tuotteiden turvallisuus kuluttajalle. Berner seuraa jatkuvasti lainsäädännön ja suositusten kehitystä tuotteiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Valmistaako Berner parabeenittomia tuotteita?

Kyllä. Haluamme vastata suomalaisten kuluttajien erilaisiin toiveisiin. Valikoimastamme löytyy runsaasti vaihtoehtoja myös niille kuluttajille, jotka haluavat käyttää kokonaan parabeenittomia hygienia- ja kosmetiikkatuotteita. Näitä ovat mm. Oxygenol, Herbina ja Ainu-tuotteet. LV- ja XZ-tuotteista osa on parabeenittomia. Tuotteiden ainesosatiedot löytyvät tuotemerkkien sivuilta: www.lv.fiwww.xz.fiwww.herbina.fiwww.ainu.fi, www.oxygenol.fi,

Voit lukea lisää parabeenien käytöstä kosmetiikassa Allergia- ja astmaliiton sivuilta osoitteesta www.allergia.fi/allergiatunnus/uutiset/parabeenit-ovat-hyvin-siedettyja-sailontaaineita

 

FENOKSIETANOLI

Miksi joissakin tuotteissanne käytetään fenoksietanolia?

Fenoksietanoli on säilöntäaine, joka on ollut käytössä vuosikymmeniä ja jota on tutkittu paljon vuosien saatossa. Voit lukea lisää fenaksietanolista COSMILE Europen nettisivuilta: PHENOXYETHANOL – Ainesosa – COSMILE Europe

 

VEGAANEILLE SOPIVAT TUOTTEET

Mitä eläinperäisiä raaka-aineita käytetään kosmetiikka- ja hygienia- tai kodin tuotteissa?

Yleisesti kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa käytettäviä eläinperäisiä raaka-aineita ovat hunaja- ja mehiläisvaha sekä lampaanvillasta valmistettava lanoliini ja silkkiperhosten toukista saatava silkkiproteiini. Punaista väriä karnitiinia saadaan kovakuoriaisista. Muita ovat kala/äyriäisperäisestä lähteestä valmistettu kollageeni, squalaani ja keratiini. Myös rasvahappoja on aikaisemmin käytetty eläinperäisestä lähteestä. Nykyisin lähes 100 % käytetystä ras-vahapoista ja glyseriinistä on kasviperäistä.

Onko Bernerin kosmetiikka- ja ihonhoitotuotteissa käytetty eläinperäisiä raaka-aineita?

LV, XZ, Herbina ja Tummeli -hygieniatuotteet eivät sisällä eläinperäisiä raaka-aineita, pois lukien alla luetellut tuotteet, joissa on käytetty hunaja- tai lanoliinijohdannaista tai mehiläisvahaa:

Hunajaa on käytetty seuraavissa tuotteissa:
XZ Suklaa-Vanilja hoitoaine
XZ Niittyvilla shampoo
XZ Niittyvilla hoitoaine

Tuotteissa käytetty glyseroli ja rasvahapot ovat kasviöljyistä peräisin.

Lanoliinijohdannaista on käytetty seuraavissa tuotteissa:
XZ Kauraöljy hoitoaine
XZ Niittyvilla hoitoaine

Ainu Sinkkivoiteessa on käytetty mehiläisvahaa.

LV kodinhoitotuotteet ovat vegaanisia, poislukien LV Huuhteluaine 1 L, LV Huuhteluainetiiviste 750 ml ja LV Easy Iron.

Jaa sosiaalisessa mediassa