Viljelijän Berner tuo markkinoille mittarin mangaanin puutoksen mittaamiseen

Viljelijän Berner on tehnyt jakelusopimuksen tanskalaisen NutriNostica ApS:n kanssa NN-Easy55 -mangaanimittareista. Sopimus kattaa Suomen, Ruotsin sekä Baltian maat. Mangaanimittarilla saadaan mitattua mangaanin puutos elävistä kasveista ja määritettyä lisälannoitustarve. 

Suomessa mangaanin ja muiden hivenravinteiden puutos on monilla alueilla kasvien kasvua rajoittava tekijä. Puutosoireet tulevat usein näkyviin jo varhaisessa kehitysvaiheessa. Oireiden näkyessä satoa on jo menetetty, kun kasvi on jo ehtinyt kärsimään puutoksesta. Kööpenhaminan yliopiston tutkijaryhmä on kehittänyt mittarin, jolla mangaanin puutos pystytään mittaamaan jo ennen näkyviä oireita.

– Tämän yhteistyön ansiosta pystymme tuomaan uutta teknologiaa suomalaisten viljelijöiden ulottuville ja parantamaan hivenlannoituksen tehokkuutta. Mangaanimittari tukee hyvin Viljelijän Bernerin strategiaa olla kasvintuotannon asiantuntija. Tuomalla uusia innovaatioita viljelijöiden ulottuville pystymme omalta osaltamme tehostamaan kotimaista kasvintuotantoa, kertoo osastonjohtaja Kalle Erkkola Berneriltä.

Mittarilla pystytään mittamaan mangaanin puutos nopeasti elävistä kasveista ja lisälannoitustarve pystytään määrittämään välittömästi. Näin varmistetaan kasvin satopotentiaali maksimaalisesti.

– Olemme testanneet mittaria jo kahtena kasvukautena ja sen avulla pystytään määrittämään mangaanin puutos tarkasti ja nopeasti, kertoo Viljelijän Bernerin kehityspäällikkö Matias Rönnqvist.

Mittareita on saatavilla heti ja niiden hinta on 4 550 euroa (alv 0%). Mittari sopii erittäin hyvin kasvinviljelyneuvojien käyttöön, yhteiskäyttöön sekä erikoiskasvitiloille. Tanskassa mittarit kuluvat jo neuvojien perusvarustukseen ja erityisesti erikoiskasvitilat ovat ottaneet mangaanimittauksen laajasti käyttöön.

– Erityisesti vihanneksilla ja sokerijuurikkaalla, joilla sadonarvo on korkeampi, on lyhyilläkin mangaaninpuutostiloilla suuri taloudellinen vaikutus, Rönnqvist toteaa.


Lisätietoja:

Berner Oy: osastonjohtaja Kalle Erkkola, p. 050 341 4848, kalle.erkkola@berner.fi 

Berner Oy: kehityspäällikkö Matias Rönnqvist, p., matias.ronnqvist@berner.fi 


Berner Oy on vuonna 1883 perustettu vakavarainen suomalainen perheyritys, jonka laadukkaat kotimaiset ja kansainväliset brändit ovat kiinteä osa suomalaista arkea. Me Bernerillä tuotamme ja maahantuomme tuotteita ja palveluita, jotka tuovat ihmisten arkeen lisää hyvinvointia, ja jotka on tuotettu kaikin puolin kestävällä tavalla. Konsernimme liikevaihto vuonna 2016 oli 314,4 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 546. Pääkonttorimme, tuotekehityksemme ja tuotantolaitoksemme sijaitsevat Suomessa, tytäryhtiömme Ruotsissa ja Baltiassa.

Viljelijän Berner on Berner Oy:n vahvasti kasvava maatalouskauppaa tekevä yksikkö. Tärkeimmät tuotealueemme ovat kasvinsuojelu, siemenet ja lannoitteet.