Paristoista kierrätetyt hivenaineet maatalouden ravinteiksi – Berner ja Tracegrow yhteistyöhön

Berner ja hivenravinteita maanviljelyyn valmistava cleantech-yritys Tracegrow ovat sopineet yhteistyön kiertotalousravinteiden myynnistä ja jakelusta Suomessa. Yhteisenä tavoitteena on tuoda viljelijöiden käyttöön uudenlaisia kiertotaloutta hyödyntäviä ratkaisuja.

Tracegrow on kehittänyt ainoana maailmassa teknologian, jonka avulla käytettyjen alkaliparistojen sisältämät hivenaineet jalostetaan maanviljelyyn puhtaiksi ravinteiksi. Sinkki ja mangaani erotetaan paristoista ja prosessoidaan hivenravinteiksi. Lopputuote on laadukas hivenravinne maanviljelyn tarpeisiin.

– Tavoitteenamme on kehittää kestävää maataloutta yhdessä parhaiden kumppaneiden kanssa. Parhaan sadon tuottamiseksi kasvit tarvitsevat monipuolisesti ravinteita. Sen sijaan että hivenaineet louhittaisiin maaperästä, voi ne tällä teknologialla kierrättää paristoista ekologisesti, kertoo maatalousliiketoiminnasta Bernerillä vastaava Kalle Erkkola.

– Olemme kehittäneet teknologian, jolla pystymme valmistamaan käytetyistä alkaliparistoista hivenlannoitteita, jotka täyttävät kaikki tiukimmatkin lannoitteille asetetut puhtausvaatimukset. Bernerin kanssa solmittu jakelusopimus on ensimmäinen laatuaan. Heidän asiantuntijuutensa ja tehokkaan myyntiorganisaationsa avulla saamme tavoitettua viljelijät tehokkaasti, sanoo Tracegrown toimitusjohtaja Tatu Leppänen.

Tracegrow on kehittänyt uraauurtavaa teknologiaa jo useamman vuoden ajan, ja tuotantolaitos aloitti toimintansa Kärsämäellä kesäkuun alussa. Hivenravinteet tuotetaan Kärsämäellä, jossa patentoidulla teknologialla otetaan talteen kasveille hyödylliset ravinteet ja mahdolliset haitta-aineet saadaan tehokkaasti puhdistettua. Tuotteet pakataan jakeluun Bernerin tehtailla Heinävedellä.

Tracegrow on CleanTech Finland -verkoston jäsen ja oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnon saajaksi vuonna 2017.

Berner toimii maatalouskaupassa Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa. Suomessa Berner palvelee viljelijöitä Avena Nordic Grain Oy:n kanssa yhteisellä Viljelijän Avena Berner -toimintamallilla.

Lisätietoja:

Kalle Erkkola, Berner Oy, kalle.erkkola@berner.fi, p. 050 341 4848

Tatu Leppänen, Tracegrow Oy, tatu.leppanen@tracegrow.com, p. 040 771 9070

Berner Oy Viestintä: Martina Lilius, martina.lilius@berner.fi, p. 040 727 2792


Berner Oy on vuonna 1883 perustettu vakavarainen suomalainen perheyritys, jonka laadukkaat kotimaiset ja kansainväliset brändit ovat kiinteä osa suomalaista arkea. Me Bernerillä tuotamme ja maahantuomme tuotteita ja palveluita, jotka tuovat ihmisten arkeen lisää hyvinvointia, ja jotka on tuotettu kaikin puolin kestävällä tavalla. Konsernimme liikevaihto vuonna 2017 oli 316,5 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 521. Pääkonttorimme, tuotekehityksemme ja tuotantolaitoksemme sijaitsevat Suomessa, tytäryhtiömme Ruotsissa ja Baltiassa. Lisätietoja: berner.fi.

Oman tuotekehityksemme tunnettuja merkkejä ovat muun muassa XZ, LV, Herbina, GreenCare, Korrek, Lasol, Nokian Jalkineet sekä Rajamäen tuoteperhe.