Suomalainen arvostaa hampaidenhoidossa helppoutta, mutta vaalii tervettä suuta

Suomalaiset toivovat arkiseen hampaidenhoitoon helppoutta, mutta suunterveydestä ei haluta tinkiä, kertoo Berner Oy:n teettämä selvitys hampaidenhoidosta*. Suomalaiset haluavat hammastahnaltaan terveyttä edistäviä ominaisuuksia, kuten reikiintymisen ja hammaskiven ehkäisemistä sekä hammaskiilteen vahvistamista. Fluoria sisältävä hammastahna on suomalaisten kestosuosikki, mutta tehokkain hampaidenhoitaja on fluorin ja xylitolin yhdistelmä. Niitä molempia sisältää ainoa Suomessa valmistettava hammastahna, Oxygenol. 

Yli 40 prosenttia suomalaista haluaa selvitä hampaidenhoidosta vähällä. He eivät jätä väliin ruokia tai juomia, jotka saattavat olla haitallisia hampaille. Lisäksi moni varaa ajan hammaslääkäriin vasta kun on pakko. Arkisessa hampaiden hoidossa arvostetaan helppoutta ja nopeutta. Suosikkituotteena on fluorihammastahna, joka estää reikiintymistä. Hammastahnansa moni ostaa päivittäistavarakaupasta muiden arjen ostosten yhteydessä. 

Reilu neljännes eli 28 prosenttia suhtautuu hampaidenhoitoon huolellisesti ja harjaa hampaitaan keskimääräistä useammin. Kyseiset henkilöt saattavat kärsiä ajoittaisista hampaiden terveyteen liittyvistä vaivoista ja todennäköisesti tästä johtuen he myös tarkastuttavat hampaitaan ammattilaisella säännöllisesti. 

Luonnonmukaisten sekä valkaisevien vaihtoehtojen käyttäjät jäävät marginaaliin 

Ainoastaan 16 prosenttia suomalaisista pitää hampaiden ulkonäköä tärkeimpänä asiana ja valitsee tahnakseen valkaisevia tai värjäytymiä poistavia hammastahnoja. Valkaisevat hammastahnat kiinnostavat myös esimerkiksi tupakoitsijoita. Luonnollisia ainesosia hammastahnassaan arvostaa samaiset 16 prosenttia suomalaisista. He ovat hampaiden hoidossa tarkkoja ja yleensä keskimääräistä nuorempia, alle 35-vuotiaita. He ovat kiinnostuneita luomuhammastahnoista, mutta myös edullisemmat päivittäistavarakauppojen omat hammastahnamerkit vetoavat.  

Tehokkaan hampaidenhoidon ainesosat

Fluorin ja ksylitolin kombinaatio on tutkitusti paras ja tehokkain yhdistelmä hampaiden puhdistamiseen sekä suojaamiseen reikiintymistä vastaan (Mäkinen, Kauko K. 2017, Oral Health Care, 2017). Fluori pitää huolta hammaskiilteestä ja siten se vähentää hampaiden reikiintymistä. Myös ksylitoli suojaa hampaita ja sitä suositellaan käytettäväksi päivittäin viisi grammaa. Moni tuntee ksylitolin purukumeista, mutta harva osaa kaivata sitä hammastahnaansa. 

Oxygenol haluaa vastata suomalaisten toiveisiin tehokkaasta ja silti helposta hampaidenhoidosta kehittämällä kaksi uutta hammastahnaa. Molemmat tuotteet sisältävät sekä fluoria että ksylitolia, josta 95 prosenttia on kotimaista. Mentolin makuinen Oxygenol Long Active sisältää lisäksi sinkkisitraattia, joka hidastaa plakin ja hammaskiven muodostumista. Oxygenol Tropical Shine maistuu kookokselle ja ananakselle – uutuus yhdistää tehokkuuden sekä hyvän maun. Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-tunnuksen ansainneet Oxygenol-hammastahnat kehitetään Helsingin Herttoniemessä sijaitsevassa laboratoriossa. Media on lämpimästi tervetullut tutustumaan laboratiorioomme Helsingin Herttoniemessä. 

*Selvitys toteutettiin maaliskuussa 2017 ja sen toteutti Red Note-tutkimusyritys