Suomalaisen peltoviljelyn mullistavan kierrätyslannoitteen valmistus alkoi Kotkassa

Viljelijän Avena Berner toimii jakelijana Suomessa

BioA on kehittänyt uuden suomalaisen kierrätyslannoitteen niin Suomen kuin maailmanmarkkinoille. Kotkassa toimiva BioA:n ensimmäinen lannoitetehdas aloitti toimintansa tänään. Maanviljelijöillä ei ole ennen tätä ollut mahdollisuutta laaja-alaiseen kierrätyslannoitteiden käyttöön.

BioA-kierrätyslannoite saa alkunsa paperi- tai sellutehtaan toiminnasta syntyvistä sivuvirroista. Nämä sivuvirrat ovat teollisuudelle hyödyttömiä. BioA:n avulla sivuvirrat saavat uuden elämän. Ympäristö kiittää: BioA:n kierrätyslannoite säästää energiaa ja luonnonvaroja, ravitsee itse maaperää sekä auttaa kasveja hyödyntämään paremmin myös maaperän omia ravinteita. 

BioA-lannoitetehtaan kehityksessä ovat olleet mukana mm. Cursor Oy, UPM, Stora Enso sekä useita yliopistoja, kuten Aalto yliopisto, Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto. 

“10 vuoden kehitystyö on kulminoitunut tähän päivään. Näimme tarpeen jo vuosikymmen sitten. Halusimme, että maanviljelijöillä on mahdollisuus valita lannoite, joka on tehokas mutta säästää silti ympäristöä. Kehitimme raemuotoisen, kierrätysmateriaaleja hyödyntävän lannoitteen, jota pystymme muokkaamaan sellaiseksi kuin viljelijä haluaa. Ja mikä tärkeää: lannoitteet voi ottaa käyttöön viljelijöiden olemassa olevilla kylvölaitteilla. Uusi lannoitteemme mahdollistaa ensimmäistä kertaa kiertotalouslannoitteiden laajamittaisen käytön suomalaisilla maatiloilla”, sanoo BioA:n toimitusjohtaja Jari Järvinen.  

BioA:n kalkitsevan NK-lannoitteen 26-2 jakelijana Suomessa toimii Viljelijän Avena Berner.  

“Berner on ollut 100 vuotta mukana kehittämässä suomalaista maataloutta. Vastuullisuus ja kierrätysmateriaalit ovat tänä päivänä tärkeitä, joten Bernerille oli looginen askel ryhtyä BioA:n kierrätyslannoitteen jakelijaksi Suomessa. Meille on tärkeää turvata maanviljelijöiden elinkeino sekä satotasot ja tuotannon laatu sekä samalla vähentää ympäristön kuormitusta”, sanoo Bernerin toimitusjohtaja Antti Korpiniemi. 

Maailman lannoitemarkkinoiden odotetaan kasvavan noin 30 prosenttia 152 miljardiin dollariin vuosien 2014 ja 2020 välillä. Uuden kierrätyslannoitteen avulla maatilat niin Suomessa kuin maailmalla voivat siirtyä fossiilitaloudesta kohti ympäristöystävällisempää kierto- ja biotaloutta.

Lataa kuvia avajaistilaisuudesta tehtaalla: https://drive.google.com/open?id=1y_mfu7w5G3qcKQo4pGYInr–N-r7VuU2 

Lisätietoja:

Jari Järvinen, toimitusjohtaja, BioA Oy, puh. 040 680 7870, jari.jarvinen@bioa.fi 

Antti Korpiniemi, toimitusjohtaja, Berner Oy, puh. 050 551 3720, antti.korpiniemi@berner.fi 

Kalle Erkkola, osastonjohtaja, Berner Oy, Viljelijän Avena Berner, puh. 050 341 4848, kalle.erkkola@berner.fi

Berner Oy on vuonna 1883 perustettu vakavarainen suomalainen perheyritys, jonka laadukkaat kotimaiset ja kansainväliset brändit ovat kiinteä osa suomalaista arkea. Me Bernerillä tuotamme ja maahantuomme tuotteita ja palveluita, jotka tuovat ihmisten arkeen lisää hyvinvointia, ja jotka on tuotettu kaikin puolin kestävällä tavalla. Konsernimme liikevaihto vuonna 2017 oli 316,5 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 521. Pääkonttorimme, tuotekehityksemme ja tuotantolaitoksemme sijaitsevat Suomessa, tytäryhtiömme Ruotsissa ja Baltiassa. Lisätietoja: berner.fi.

Media:

Jaa sosiaalisessa mediassa