Sucros ja Viljelijän Avena Berner aloittavat sokerijuurikasleikkeen jakelun. Kilpailukykyinen rehukomponentti nautakarjatiloille

Viljelijän Avena Berner aloittaa sokerijuurikkaan tuoreleikkeen myynnin nautakarjatiloille. Tavoitteena on hyödyntää Sucroksen sokerintuotannossa syntyvä arvokas raaka-aine entistä tehokkaammin ja tarjota maidon- ja naudanlihantuotantoon sataprosenttisesti suomalainen rehukomponentti. Tuoreleikkeen myynti alkaa ensi maanantaina 18.1.2021.

Tuoreleike on erinomainen rehukomponentti lypsylehmien ja lihanautojen ruokintaan, ja sitä on hyödynnetty monilla tiloilla jo pitkään. Saatavuus paranee merkittävästi, kun Sucros ja Viljelijän Avena Berner laajentavat yhteistyötään tuoreleikkeen jakeluun. Uuden yhteistyömallin tavoitteena on hyödyttää sekä sokerijuurikkaan viljelijöitä että maidon- ja naudanlihantuottajia.

Aiemmin iso osa Sucroksen sokerintuotannon sivutuotevirrasta on mennyt teolliseen käyttöön, ja vain osa on toimitettu nautakarjatiloille tuoreena. Jatkossa leikettä prosessoidaan teollisesti vähemmän ja välitetään laajemmin nautakarjatilojen hyödynnettäväksi tuoreleikkeenä.

– Tavoitteenamme on saada yhä useampi karjatila kiinnostumaan tuoreleikkeestä kilpailukykyisenä rehukomponenttina ja ottamaan se osaksi ruokintaa, sillä uusi yhteistyö tuo tähän erinomaisen mahdollisuuden, sanoo Viljelijän Avena Bernerin liiketoimintajohtaja Kalle Erkkola.

Ennakkomyynnin avaus kannustaa aikaiseen suunnitteluun

Tuoreleikkeen ennakkomyynti avataan poikkeuksellisen ajoissa, sillä leikkeestä on ollut jo paljon kysyntää. Koska tuoreleikkeen saatavuus tulee jatkossa lisääntymään, haetaan leikettä jo käyttäneiden rinnalle aktiivisesti myös uusia käyttäjiä. Myynnin avauksella pyritään kannustamaan tiloja miettimään tuoreleikkeen käyttöä rehustuksessa jo ajoissa ja ottamaan huomioon viljelysuunnitelmissa.

– Ymmärrämme, että tuoreleikkeen käyttöönotto voi vaatia tiloilta toimenpiteitä esimerkiksi sopivan varastotilan järjestämiseksi tai mahdollisesti myös päätöksiä oman nurmentuotannon osalta. Päätimme avata ennakkomyynnin jo heti näin alkuvuodesta, jotta jokaisella tilalla olisi mahdollisuus miettiä asiaa ja tehdä tarvittavia päätöksiä rauhassa, sanoo Erkkola.

Leike sopii erinomaisesti esimerkiksi niille karjatiloille, joilla peltoala rajoittaa omaa nurmentuotantoa tai karkearehun tuotannossa tai saatavuudessa on muita haasteita. Rehukomponenttina tuoreleike sopii erityisesti seosrehuruokintaan. Se parantaa seoksen maittavuutta ja lisää syöntiä. Tuoreleike sisältää runsaasti hyvin sulavaa NDF-kuitua ja myös energiaa, minkä ansiosta sitä voidaan käyttää tasaamaan esimerkiksi säilörehun laatuvaihteluja tai osin jopa korvaamaan ruokinnassa säilörehua.

Lisää viljelijöitä ja viljelyalaa
Sucros Oy:n ja Viljelijän Avena Bernerin yhteisenä tavoitteena on lisätä kiinnostusta kotimaisen sokerin tuottamiseen ja kasvattaa sokerijuurikkaan viljelyalaa. Tavoitteena on lähivuosien aikana nostaa suomalaista sokerintuotantoa yli 30 prosenttia eli 100 miljoonaan kiloon.
– Tavoitteen toteuttamiseksi uusia sokerijuurikkaan viljelijöitä haetaan koko ajan. Juurikas on kannattava kasvi, ja toisin kuin monessa muussa viljelykasvissa, sokerijuurikkaasta saatavan hinnan viljelijä tietää jo kylväessään. Hinnat vuodelle 2021 on sovittu jo viime vuonna, kertoo Sucros Oy:n toimitusjohtaja Tero Tanner. 

Kalle Erkkola, liiketoimintajohtaja, Berner Oy, Viljelijän Avena Berner, puh. 050 341 4848, kalle.erkkola@berner.fi
Tero Tanner, toimitusjohtaja, Sucros Oy, puh. 040 5436 873, tero.tanner@nordzucker.com

Kuvia:
https://www.dropbox.com/sh/5lymvz8tydai044/AABWWxzoXoeoqa36BBKpaMVda?dl=0

Media:

Jaa sosiaalisessa mediassa