Kurkut ja petuniat voivat tulevaisuudessa kasvaa uudenlaisella kasvualustalla – Turvehackathonissa löytyi kestäviä vaihtoehtoja turpeelle

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavon ja Kasvu Openin järjestämä Turvehackathon huipentui torstaina 18.2.2021. Hackathonin voittajaksi valittiin Valiotiimi, jonka ratkaisu tekisi lietelannasta hygieenistä kasvualustan raaka-ainetta.  

Yrityskiihdyttämö BioPaavo ja Kasvu Open avasivat Berner Oy:n ja Tikalan Oy:n toimeksiannosta Turvehackathonin marraskuussa 2020. Hackathonin tavoitteena oli löytää uusia turpeen korvaavia ratkaisuja kasvualusta- ja maanparannustuotteisiin.

Hackathon herätti kiinnostusta, ja siihen ilmoittautui määräaikaan (11.1.2021) mennessä 14 tiimiä, joista jatkoon valittiin kymmenen, ja loppusuoralle saakka pääsi yhdeksän. Turvehackathonin haastetta ratkoneet tiimit edustivat yrityksiä sekä koulutus- ja tutkimusorganisaatioita.

Hackathon huipentui torstaina etäyhteyksillä toteutettuun kilpailupäivään, joka joukkueet pääsivät asiantuntijoiden sparrattavaksi. Tiimejä arvioi asiantuntijatuomaristo, johon kuuluivat Berner Oy:n, Tikalan Oy:n, Kasvu Openin sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin ja yrityskiihdyttämö BioPaavon edustajat.

Yhdeksän tiimiä esitteli ideansa turpeen korvaavasta vaihtoehdosta. Monipuolisesta ratkaisuvaihtoehtojen joukosta tuomaristo valitsi voittajaksi Valiotiimin, kakkoseksi tuli Carbons Finland Oy.

Valiotiimin ideassa lehmän lietelannasta separoidusta kuivajakeesta prosessoidaan kuivaa, hygieenistä ja ravinteikasta raaka-ainetta joko karjatilan omaksi kuivikkeeksi tai kasvualustan raaka-aineeksi. Prosessissa hyödynnetään kuivajakeen kompostoitumisessa syntyvää lämpöä massan kuivaukseen ja hygienisoimiseen.

– Valiotiimin ideassa ja esityksessä kokonaisuus oli ajateltu hyvin kaikkien toimijoiden näkökulmasta, kehitystyö on jo pitkällä, ratkaisu on hyvin skaalattavissa ja siihen löytyy valmiit kontaktit. Lisäksi hinta on tavoitetasolla, kertoi tuotepäällikkö Arja Laivonen Berner Oy:ltä perusteluja voittajan valintaan.

– JAMKin ja Valion kehittämässä menetelmässä on todella paljon potentiaalia ja on hienoa, että siitä saatavalle tuotteelle näyttää olevan kysyntää. Menetelmää voidaan hyödyntää alueellisten ravinnekuormien tasaamiseen, turpeen käytön vähentämiseen sekä viljelijän lannoituksen optimointiin. Kaiken lisäksi koko arvoketju saa tässä hyödyn,  .

– Tiimin voitto osoittaa, että kiertotalous etenee ja uusia innovaatioita alkaa syntyä. Maatalouden sivuvirroista lanta on tärkein ja jo nyt voidaan sanoa, että lannasta on moneksi, löytyy energiaan, ravinteisiin, kuivikkeisiin ja nyt uutena kasvualustoihin liittyviä sovellutuksia. Ehkä emme vielä edes tiedä kaikkia mahdollisuuksia, mutta olemme hienosti päässeet alkuun, pohtii Valion hiilineutraalin maitoketjun johtaja, Valiotiimin jäsen Juha Nousiainen.

BioPaavo-hackathonien myötä toivotaan syntyvän myös uutta yritystoimintaa. Alueen kunnat oli kutsuttu kertomaan hackathonin osallistujille, miksi yritysten kannattaisi sijoittua pohjoiseen Keski-Suomeen.

– Biotalouden yrityskiihdyttämö BioPaavon keskeisenä tehtävänä on kestävän biotalousliiketoiminnan kehittäminen ja uuden synnyttäminen. Siihen tarvitaan uutta teknologiaa, robotiikkaa, digiä, tekoälyä, ja ennen kaikkea siihen tarvitaan kekseliäitä ihmisiä ja laajaa yhteistyötä. Nämä innovaatiokilpailut ovat hyvä väline yritysten muutostarpeen, ammattitaidon ja tekijöiden verkottamiseen, kertoo BioPaavoa vetävä projektipäällikkö Merja Rehn Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.

BioPaavo-hackathonit jatkuvat: yhteistyössä Siparila Oy:n kanssa on käynnissä SiparilaHack, jossa haetaan kestäviä ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja teolliseen puun pintakäsittelyyn. Se huipentuu 25.3.2021 Lisätietoa: Siparila-hackathon – JAMK

Tarkempaa tietoa Turvehackathonista: TurveHackathon – JAMK

 

Lisätietoja:

Merja Rehn, projektipäällikkö
etunimi.sukunimi(a)jamk.fi
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Tiina Kuisma, projektiasiantuntija
etunimi.sukunimi(a)jamk.fi

Arja Laivonen, tuotepäällikkö
etunimi.sukunimi(a)berner.fi
Berner Oy

Jaana Seppälä, johtaja
etunimi.sukunimi (a)kasvuopen.fi
Kasvu Open

 

BioPaavo on Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima ja Keski-Suomen liiton EAKR-rahoitteinen hanke, joka päättyy vuoden 2022 lopussa ja jatkaa sen jälkeen työtään laajalla rahoituspohjalla.

 

Kasvu Open on valtakunnallinen kasvuyritysten sparrausohjelma, joka tarjoaa maksutonta apua liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvuun yrityksen toimialasta, sijainnista tai liikevaihdosta riippumatta.

 

 

Jep [SA2]

Jaa sosiaalisessa mediassa