Bernerin Heinäveden-tehtaalla valmistetaan nyt myös Cosmos-sertifioitua luonnonkosmetiikkaa

Cosmos-sertifikaatin avulla on täytetty luonnonkosmetiikan kokoinen aukko Bernerin omassa tuotannossa. Heinävedellä on valmistettu jo Cosmos-sertifioidut XZ Natura Apila Shampoot ja Hoitoaineet sekö Eco By Herbinan hiustenhoitotuotteet, ja lisää tuotteita on tulossa.

Omalla luonnonkosmetiikan tuotannolla pystymme vastaamaan sen kasvavaan kysyntään ja kuluttajiemme toiveisiin sekä vahvistamaan tuotteidemme vastuullisuusviestintää entisestään kansainvälisesti tunnetun sertifikaatin avulla.  

– Kotimainen, vastuullinen tuotantomme Heinävedellä on XZ-brändille huikea vahvuus. On hienoa, että pystymme valmistamaan myös sertifioituja luonnonkosmetiikkatuotteita omalla tehtaallamme, XZ Brand Manager Laura Pyykönen iloitsee. 

Cosmos-standardin myöntäminen edellyttää, että tuotteiden sisällöt on formuloitu standardin mukaisesti ja sertifioija on auditoinut laitoksen, jossa tuote valmistetaan. 

Standardin saamisessa Bernerille oli iso etu siitä, että olemme jo pitkään toimineet ISO-standardien**) mukaan, joista meillä on käytössä laatu-, ympäristö- ja kosmetiikan hyvän tuotantotavan standardit.  

Cosmos-sertifikaatti on vaatinut paljon työtä Herttoniemen tuotekehityksessä, kun aiemmin käytetyt peruskemikaalit eivät ole enää kelvanneetkaan. Raaka-aineista jouduttiin vaihtamaan muun muassa suola vastaamaan sertifikaatin vaatimuksia ja haasteellisia ovat olleet shampoiden paksuntaminen uusista tensideistä johtuen sekä iholle jätettävien tuotteiden osalta säilöntäaineet.

Tuotekehityskemisti Laura Martikainen on tyytyväinen, kun isoin työrupeama on nyt takanapäin ja tiekartta valmis. Reseptien kehittämiseen ja muuhun työhön meni aikaa puolitoista vuotta.

Mikä tarkeintä, vastaamme kuluttajien toiveeseen saada ostaa laadukasta ja hinnaltaan sopivaa luonnonkosmetiikkaa.  

Herbina lanseerasi viime vuonna ensimmäisen luonnonkosmetiikkasarjansa, Cosmos Organic -sertifioidut*) Eco By Herbina -kasvojenhoitotuotteet. Uusien hiustenhoitotuotteiden lisäksi muutkin Eco by Herbinan tuotteet tullaan lähivuosina valmistamaan Heinävedellä.

– Haluamme jatkuvasti kehittää vastuullisuuttamme ja tuoda markkinoille tuotteita, joiden tuotanto ja raaka-aineet kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän ja jotka ovat osa ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia, Herbinan Brand Manager Noora Laurinus sanoo.

Heinäveden tehtaalla tehtiin huhtikuussa virtuaalinen Cosmos-sertifikaatin auditointi ja varmistus tehdään vielä uudessa auditoinnissa lokakuussa paikan päällä Heinävedellä.

Laboratoriopäällikkö Sari Timonen kertoo, että prosessi ei poikkea mistään muusta auditoinnista, jossa selvitetään raaka-aineet ja formulat, sekä pakkausmateriaalit, etiketit ja markkinointimateriaali. Auditoinnissa käydään läpi tuotannon jäljitettävyys ja käytetyt pesu- ja desinfiointiaineet kuten myös varastoinnin ja myynnin jäljitettävyys. Timonen on laatinut tehtaan linjoille pesuohjeet ja henkilökunta on koulutettu ja perehdytetty uuteen luonnonkosmetiikan tuotantoon.

Tehtaanjohtaja Jari Puustinen iloitsee uudesta Cosmos-sertifikaatista.  

Tuotannon laajentaminen sertifioituun luonnonkosmetiikkaan on tulevaisuutta, ja lisää Cosmos-sertifioituja tuotteita on jo suunnitteilla täällä Heinävedellä valmistettavaksi.
 

*) Cosmos-standardin omistaa voittoa tavoittelematon järjestö. Kansainvälinen standardi perustettiin 2010 viiden suurimman eurooppalaisen sertifioijan toimesta (BDIH, Cosmebio, Ecocert, ICEA, Soil Association). Tavoitteena oli luoda kaikille yhtenäinen kansainvälinen sertifiointistandardi. Nyt yli 24 000 tuotetta 70 maassa on Cosmos-hyväksyttyjä. Cosmos standardissa on kaksi erilaista luokitusta COSMOS ORGANIC ja COSMOS NATURAL. 
Saadakseen tiukemman luomusertifioinnin tuotteessa tulee olla vähintään 20 % luomuraaka-aineita ja poishuuhdeltavissa 10 %. Fysikaalisesti prosessoiduista raaka-aineista, kuten esimerkiksi öljyistä, vahoista ja uutteista, yli 95 % tulee olla luomulaatuista. Lisätietoa: https://cosmos-standard.org/

**) Standardit: Laadunhallinnan ISO 9001, Ympäristöjärjestelmä ISO 14 001, Kosmetiikan hyvän tuotantotavan järjestelmä ISO 22716.