Berner Oy tutkitutti LV Biohajoavan Nestesaippuan – ”Tulos yllätti: antimikrobisten aineiden lisäys saippuoihin on täysin turhaa”

Berner Oy tutkitutti LV-tuoteperheen klassikkotuotteen, LV Biohajoavan Nestesaippuan. Tutkimustulokset yllättivät kokeneetkin tuotekehittäjät. Käsienpesu vedellä ja LV Biohajoavalla Nestesaippualla paljastui mikrobinpoistoteholtaan desinfioinnin tasoiseksi. Tuotekehityskemisti Maria Liljelund toteaakin, että tutkimuksen perusteella saippuoihin ei pitäisi lisätä esimerkiksi mikrobiresistenssille ja ympäristölle vahingollisia antimikrobisia aineita. Hänen mielestään tästä aiheesta olisi tärkeää herättää keskustelua.

”Korona-aika on opettanut suomalaiset pesemään käsiään. Kuluttajat ottavat aktiivisesti yhteyttä meihin ja kysyvät neuvoa käsihygieniasta ja tuotteista. Ihmiset ovat yhä valveutuneempia ja miettivät muun muassa tuotteiden vaikutusta mikrobitasapainoonsa ja vastustuskykyynsä. Myös ympäristönäkökulma on voimakkaasti esillä ihmisten ajatuksissa”, toteaa Berner Oy:n tuotekehityskemisti Maria Liljelund.

Bernerillä tartuttiin aiheeseen ja päätettiin tutkia LV Biohajoava Nestesaippua. Tutkimuksessa haluttiin saada selville, miten tehokkaasti vesipesu tuotteella poistaa bakteereita käsien iholta.

”Tämä tutkimus tehtiin arvostetussa mikrobiologisessa tutkimuslaboratoriossa Saksassa syksyllä 2021. Meitä kiinnosti, millainen pesuteho LV Biohajoavalla Nestesaippualla on. Halusimme saada selville, onko järkevää lisätä antimikrobisia aineita saippuoihin. Niitä käytetään mikrobien torjunnassa.”

Antimikrobisista aineista pitäisi uskaltaa keskustella

Tutkimuksen tulokset yllättivät Bernerin kokeneet tuotekehittäjät. LV Biohajoava Nestesaippua pesee normaalissa käsienpesussa pois käytännössä lähes kaikki bakteerit: sadastatuhannesta bakteerista käsiin jää kunnon saippuapesun jälkeen ainoastaan yksi. Samansuuruinen teho on tuotteilla, jotka luokitellaan desinfiointiaineiksi.

Maria Liljelund toivoo, että tutkimuksen tulokset saisivat aikaan laajempaakin keskustelua.

”Olemme jo pitkään kysyneet, onko järkevää lisätä saippuoihin antimikrobisia aineita. Tämä tutkimus vahvistaa käsitystämme siitä, että ei ole. Meidän ei ole mitään mieltä lisätä tehoainetta saippuaamme, kun pesu tuotteellamme joka tapauksessa poistaa mikrobeja yhtä tehokkaasti kuin desinfiointi. Olen sitä mieltä, että kun pestään tai desinfioidaan, tehdään se kunnolla eikä desinfioida turhaan tai osittaisesti.”

Kuluttajat kaipaavat konkreettista vastuullisuutta

Suomessa kehitetty ja valmistettu LV Biohajoava Nestesaippua on jo vuosikymmenien ajan ollut suomalaisten kotitalouksien suosikkituote. Bernerillä ollaankin varmoja siitä, että kuluttajat kiinnostuvat näistä tutkimustuloksista. Ne antavat yhä enemmän perusteita sille, miksi juuri tämä saippua kannattaa valita vastuullisen arjen perustuotteeksi.

”Tässä nestesaippuassa on paljon ominaisuuksia, joita tiedostavat nykykuluttajat arvostavat. Se on säilöntäaineeton, eikä siinä ole antimikrobisia aineita. Onkin hienoa huomata, että suomalaiset kuluttajat ovat viime aikoina alkaneet pohtia antimikrobisten aineiden turhaa käyttöä. He tiedostavat yhä selvemmin niiden tarpeettoman käytön yhteyden ihmisen omaan mikrobikantaan, resistenssiin sekä ympäristöön.”

Maria Liljelund korostaa, että tutkimus on tehty LV Biohajoavalle Nestesaippualle eikä tuloksia voida yleistää kaikkiin saippuoihin.

Lisätietoja:

Tuotekehityskemisti (desinfektio) Maria Liljelund, maria.liljelund@berner.fi, 040 561 6099

Tuotepäällikkö Sanni Väinölä, sanni.vainola@berner.fi, 050 501 8744

 

  • Berner tutkitutti LV Biohajoavan Nestesaippuan. Tutkimuksessa käsienpesu LV Biohajoavalla Nestesaippualla paljastui mikrobinpoistoteholtaan desinfioinnin tasoiseksi.
  • Tuotekehityskemisti Maria Liljelundin mukaan tutkimus vahvisti käsitystä siitä, että saippuoihin ei ole järkevää lisätä mikrobiresistenssille ja ympäristölle vahingollisia antimikrobisia tehoaineita.
  • Hajusteeton LV Biohajoava Nestesaippua sopii käsien ja vartalon pesuun koko perheelle. Iholle ja ympäristölle hellävarainen tuote sisältää aitoa saippuaa ja on Suomessa valmistettu, pH 9,0.