Neste K -liikenneasemilla alkoi uusi kiertotalouden yhteistyö: kahvinporoista puutarhanhoitotuotteita

Kiertotalous, vastuullisuusNeste K -liikenneasemilla juodaan vuosittain jopa 10 miljoonaa kuppia kahvia. Kesko, Berner ja Lassila & Tikanoja ovat aloittaneet kiertotalousyhteistyön, jossa liikenneasemilla syntyviä kahvinporoja hyödynnetään Pirkka-puutarhanhoitotuotteiden valmistuksessa. Kahvijätteen ansiosta tuotannossa voidaan vähentää kasvuturpeen käyttöä. Yhteistyö aloitettiin neljän kuukauden pilottijaksolla tammikuussa 2022, jossa on mukana kymmenen Neste K -liikenneasemaa. 

Suomessa juodaan enemmän kahvia henkeä kohden kuin missään muussa maassa. Pelkästään Neste K -liikenneasemilla juotiin vuoden 2021 aikana yhteensä noin 10 miljoonaa kuppia kahvia. Kesko, Berner ja L&T ovat aloittaneet kiertotalousyhteistyön, jossa hyödynnetään liikenneasemien kahvijätettä Pirkka-puutarhanhoitotuotteiden, kuten luomulannoitteen, kukkamullan ja kasvatusalustojen valmistuksessa. Ensimmäiset tuotteet tulevat myyntiin K-ryhmän kauppoihin keväällä 2023. 

‘’Kiertotalouden edistäminen on K-ryhmälle tärkeä tavoite. Etsimme ja kehitämme jatkuvasti tiiviissä yhteistyössä kumppaneidemme kanssa uusia innovatiivisia ja vaikuttavia kiertotalousratkaisuja. Nyt olemme lähteneet ennakkoluulottomasti kokeilemaan jotain uutta ja ainutlaatuista’’, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske. 

 

Kiertotalousmallia suunnitellaan laajennettavan 

 Kahvijätettä hyödyntävä yhteistyö aloitettiin tammikuussa 2022 neljän kuukauden pilottiprojektilla kymmenellä Neste K -liikenneasemalla. Pilottijakson jälkeen mallia suunnitellaan laajennettavan muillekin Neste K -liikenneasemille ja K-ryhmän kauppoihin. 

Idea yhteistyöstä syntyi Neste K Linnatuulen kauppiaan Seppo Lauerin huomattua, kuinka valtavat määrät kahvinporoja menee biojätteeseen päivittäin. Neste K Linnatuuli oli pilottiasemana myös viime vuonna aloitetussa kiertotalouden yhteistyössä, jossa mm. kerätään liikenneasemien ravintoloissa käytettyä paistinrasvaa Neste MY Uusiutuvan Dieselin valmistukseen. 

”Linnatuulen asemalla juodaan kahvia tuhansia kuppeja viikoittain ja kahvinporoja kertyy erittäin paljon. Havainnosta syntyi ajatus, olisiko kahvijätettä mahdollista hyödyntää jotenkin. Olen todella iloinen, että kahvinporot päätyvät nyt hyötykäyttöön.” 

 

Kahvinporot korvaavat osan kasvuturpeesta 

Neljän kuukauden pilottijakson aikana kahvinporoja arvioidaan kertyvän yhteensä satoja tuhansia litroja. L&T on mukana mahdollistamassa kahvinporojen keräilyn Neste K -liikenneasemilla, josta ne viedään jalostettavaksi Bernerin GreenCare -brändin yhteistyökumppanin Tikalanin tuotantolaitokselle Keski-Suomeen.  

Kahvinporot korvaavat jatkossa noin kolmanneksella tuotteissa käytetyn kasvuturpeen.    

”Yhteistyö on kestävän kehityksen edistämisessä avainasemassa, ja olemmekin erittäin iloisia tästä kumppanuudesta Keskon a L&T:n kanssa. Olemme sitoutuneet turpeen vähentämiseen tuotteissamme, ja turvehackathonin kautta meillä on jo kokemusta uusista raaka-aineista ja menetelmistä turpeen korvaamiselle puutarhanhoitotuotteissa’’, Bernerin GreenCare-brändin tuoteryhmäpäällikkö Jussi Petäjä iloitsee.  

 

Yhteystiedot:
 
K-ryhmän viestintä, viestinta@kesko.fi, p. 010 535 0200 

Berner viestintä, berner.tiedottaa@berner.fi, p. 044 335 2579 

Lassila & Tikanojan viestintä, viestinta@lassila-tikanoja.fi, puh. 050 543 2715