Mistä aloittaa puutarhan hoito keväällä? Neljä vinkkiä onnistumiseen

Loppukeväällä ja alkukesästä puutarhassa on paljon tehtävää. Oletpa sitten kaiken nähnyt viherpeukalo, tai pihan perinyt aloittelija, saat GreenCare-asiantuntijan Jussi Petäjän vinkeillä puutarhasi kukoistamaan ja pääset nauttimaan ihanasta vehreydestä koko kesän. Puutarhan laiminlyönti keväällä kostautuu nopeasti, joten siihen kannattaa panostaa.

Kalkitsemalla saat juuriston kasvuun ja lannoitteista kaiken irti

Puutarhakasvit tarvitsevat kalkkia voidakseen hyödyntää maan ravinteet täysipainoisesti. Kalkitus edistää lisäksi juuriston kasvua nostamalla maan pH-arvoa ja kuohkeuttaa maan rakennetta. Suomessa multa happanee itsestään ajan mittaan. Kun maaperän happamuutta pienennetään kalkitsemalla, kasvit pystyvät nauttimaan ravinteista tehokkaasti ja kasvavat hyvin. Säännöllinen kalkitus pitää myös sammaleen poissa nurmikolta ja vilkastuttaa pieneliöiden toimintaa.

Kalkita voi milloin vain. Kalkki liukenee maahan parhaiten aikaisin keväällä tai syksyllä, kun maa on kosteaa. Kalkkeja on saatavilla eri käyttötarkoitusta varten. Esimerkiksi GreenCare Rakeinen puutarhakalkki on helppo ja siisti levittää suurille alueille, kuten nurmikolle, ja se jakautuu myös tasaisemmin. GreenCare Perinteinen Hieno -puutarhakalkin taas voi sekoittaa multaan perennapenkkiin tai pensaiden juureen.

Mullalla on väliä

Edullinen multa houkuttelee ostamaan, mutta oletko koskaan katsonut mitä multa sisältää? Hyvälaatuinen multa on ravinteikkaampaa, kalkittua ja valmiiksi seulottua, jolloin rikkaruohoja ei tarvitse olla heti kitkemässä. Multakin on valmistettu tarkan reseptin avulla, jolloin se sisältää kaikki kasvin tarvitsemat raaka-aineet oikeassa suhteessa. Tämän takia eri kasveille on saatavilla erilaisia kasvualustoja, kuten esimerkiksi GreenCare Kesäkukkamulta kesäkukkien kasvattamiseen, GreenCare Rodo- ja Havumulta happaman maan kasveille ja Grobiootti Yrttimulta puhtaiden yrttien kasvattamiseen. Laadulla on merkitystä!

Lannoitus on kasvien ruokaa – näin valitset oikean lannoitteen

Kun kasvit keväällä heräävät, ne tarvitsevat runsaasti ravinteita. Lannoitus on kasveille kuin ruoka ihmiselle. Se antaa voimia kasvaa ja kukoistaa. Suomalainen kasvukausi on lyhyt, jolloin kasvit tarvitsevat lisävauhtia kukoistukseen. Paras aika kevätlannoitukselle on huhtikuusta kesäkuuhun, jolloin maassa on luonnostaan kosteutta ja lannoite liukenee nopeasti kasvien käyttöön. Jos lannoitat vain kerran kaudessa, tee se keväällä.

Lannoiteviidakossa on helppo eksyä, sillä tarjolla on sekä moneen eri tarkoitukseen soveltuvia lannoitteita, että eri raaka-aineista tehtyjä lannoitteita. Tässä lyhyt opas eri lannoitteista:

Kivennäislannoitteella eli mineraalilannoitteella saa nopean vaikutuksen ja tehon. Kivennäislannoitteet sisältävät erilaisia suoloja, joita kasvin juuret voivat käyttää sellaisenaan. Kivennäislannoite on paras yleislannoite, joka käynnistää kevään. Oiva kivennäislannoite kaikille puutarhan kasveille on GreenCare Puutarhan Kevät.

Luomulannoite on peräisin kasveista tai eläimistä. Ne sisältävät kaikki kasvien tarvitsemat pääravinteet, mutta kivennäislannoitteisiin verrattuna vaikuttavat hitaammin. Luomulannoitteita suositaan syötävien kasvien kasvatuksessa. GreenCaren valikoimissa on useita luomulannoitteita, kuten Grobiootti Yrttiravinne ja Luomuravinne.

Nestemäinen kastelulannoite on tehokkain ja nopein, jonka kasvi voi hyödyntää saman tien. Kastelulannoitetta käytetään lähinnä kasvukaudella. Jo klassikoksi muodostunut vaaleanpunainen kastelulannoite on GreenCare Puutarhan Kesä.

Hoida nurmikko kuntoon

Hyvinvoiva nurmikko kestää hyvin lasten leikit ja kesän juhlat. Rikkakasvit ja sammal pysyvät pois nurmikolta, kun nurmikkoa kalkitaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Ravinteiden puute on yksi tärkeimmistä syistä nurmikon huonoon kuntoon ja siihen auttaa säännöllinen lannoitus kasvukaudella.

Kunnosta nurmikko näillä ohjeilla:

  1. Levitä nurmikolle GreenCare Puutarhakalkkia. Kalkin avulla nurmikko pystyy hyödyntämään maan ravinteet. Kalkituksen voi tehdä milloin vain, vaikka muun nurmikonkunnostuksen ohessa.
  2. Jos nurmikko on päässyt sammaloitumaan, sirottele sammalkasvuston päälle GreenCare Sammal Pois -lannoitetta. Nurmikko valtaa nopeasti tilansa takaisin, kun sille annetaan mahdollisuus.
  3. Jos nurmikko on talven jäljiltä harva tai laikukas, toimi seuraavasti. Haravoi kunnostettavat alueet puhtaaksi kuolleesta nurmikosta, sammaleesta ja kuivuneista lehdistä. Levitä siemenet (esimerkiksi GreenCare Nurmikon Pikakunnostusseos). Lisää kevyt kerros puutarhamultaa kylvöksen suojaksi ja tiivistä. Siemenet saavat mullasta ravinteita ensimmäisen kuukauden kasvuun. Muista vielä säännöllinen ja riittävä kastelu, sillä itävät nurmikonsiemenet eivät kestä kuivuutta.
  4. Muista lannoittaa myös nurmikko GreenCare Nurmikon Kevät & Kesä Plus -lannoitteella. Lannoitus tekee nurmikosta vihreämmän, kauniimman ja tuuheamman ja suojelee nurmikkoa sammaleelta ja rikkakasveilta. Lannoitusta jatketaan aina syksyyn asti, niin kauan kuin nurmikko kasvaa.

Lue lisää tuotteista: www.greencare.fi

Kuluttajatiedustelut: Berner Oy, puh. 0207 91 00

Uusimmat tiedotteemme löytyvät osoitteesta www.berner.fi/uutishuone

Media:

Jaa sosiaalisessa mediassa