Berner edistämässä kiertotaloutta lannoitemarkkinoilla – vastaa akkukemikaalitehtaan tuotannossa sivutuotteena syntyvän ammoniumsulfaatin myynnistä

Suomalainen perheyritys Berner Oy on vahvistanut rooliaan kiertotalouden edistämiseksi yhtiön huolehtiessa Terrafamen akkukemikaalitehtaan tuotannossa sivutuotteena syntyvän ammoniumsulfaatin jakelusta. Ammoniumsulfaatti vastaa myös ajankohtaiseen lannoitteiden raaka-ainepulaan sekä kotimaassa että kansainvälisesti ja tuo lannoitukseen kustannustehokkaan vaihtoehdon.

Kiertotalouden edistäminen on tärkeässä roolissa Bernerin strategiassa ja tavoitteena on lisätä kiertotalouden osuutta liikevaihdosta. Yhteistyö Terrafamen kanssa vahvistaa Bernerin roolia kiertotaloudessa entisestään. Bernerin Teollisuuden Berner -liiketoimintayksikkö vastaa Terrafamen akkukemikaalitehtaan tuotannossa sivutuotteena syntyvän kiteisen ammoniumsulfaatin jakelusta pääasiassa ulkomaan markkinoille. Viljelijän Berner -liiketoimintayksikön vastuulla on puolestaan prosessin sivutuotteena syntyvän nestemäisen ammoniumsulfaatin, NS-liuoksen myynti suoraan kotieläintiloille kotimaassa.

”Olemme Bernerillä sitoutuneet vahvasti kiertotalouden edistämiseen ja olemmekin erittäin iloisia tästä kotimaisesta yhteistyöhankkeesta Terrafamen kanssa. Ammoniumsulfaatti on 100 %:sti sivuvirtatuote ja pystymme tuotteen avulla vastaamaan myös maailmanpoliittisesta tilanteesta johtuvaan lannoitteiden kysynnän kasvuun.  Teollisuuden Bernerin liiketoimintajohtaja Mika Pirhonen toteaa.

Ammoniumsulfaatti on lannoitetuotannon peruskomponentti, jota voidaan käyttää sellaisenaan lannoitukseen tai lannoitteiden raaka-aineena ja se sisältää rikkiä ja typpeä, jotka molemmat ovat kasveille tärkeitä ravinteita. Ammoniumsulfaattia syntyy Terrafamen akkukemikaalitehtaan nikkelisulfaatin tuotannon sivutuotteena, kun normaalisti perinteinen typpilannoitteiden valmistaminen vaatii paljon energiaa.

Rakeisten typpilannoitteiden nykyinen korkea hintataso on kasvattanut kiinnostusta nestemäiseen ammoniumsulfaattiin, eli NS-liuokseen Suomessa merkittävästi.  NS-liuosta myydään Bernerillä toimituskuukausittain, ja tällä hetkellä tuotanto on myyty jo pitkälle kevääseen. Mahdollisuuksia hyödyntää myös kiteistä ammoniumsulfaattia sellaisenaan lannoitteena Suomessa kartoitetaan parhaillaan.

”Suomessa tällä hetkellä myymämme NS-liuos sopii niin nurmien kuin viljojen lannoitukseen. Lisäämällä NS-liuosta lietelannan joukkoon saadaan typen käytön hyötysuhdetta parannettua kaikilla kasveilla.  Pyrimme myymään NS-liuoksen mahdollisimman lähelle tehdasta kuljetusmatkojen ja syntyvän hiilijalanjäljen minimoimiseksi”, Viljelijän Bernerin liiketoimintajohtaja Kalle Erkkola kertoo.

Terrafamen vuonna 2021 käynnistetty akkukemikaalitehdas tuottaa sähköautojen akuissa tarvittavia akkukemikaaleja. Terrafamen nikkelisulfaatti, jonka sivutuotteena ammoniumsulfaatti syntyy, tuotetaan 60 % matalammalla hiilijalanjäljellä verrattuna tavanomaisiin tuotantoteknologioihin. Terrafamen ammoniumsulfaatin tuotantokapasiteetti on 115 tuhatta tonnia vuodessa. Lisätietoja terrafame.fi.

 

Lisätietoja:

Berner Oy
Mika Pirhonen, Teollisuuden Bernerin liiketoimintajohtaja
Puh: 040 831 3451
mika.pirhonen@berner.fi

Kalle Erkkola, Viljelijän Bernerin liiketoimintajohtaja
Puh: 050 341 4848
kalle.erkkola@berner.fi