Kalajauhoa ja -öljyä Eurooppaan Teollisuuden Bernerin ja Meitmeal Oy:n yhteistyöllä

Kaskisissa sijaitsee Suomen ensimmäinen elintarvikekelpoista kalaa raaka-aineena käyttävä, kalajauhoa ja kalaöljyä tuottava Meitmeal Oy:n tehdas, jonka MSC-sertifioidut tuotteet myydään ja jaellaan Euroopan alueelle Berner Oy:n liiketoimintayksikkö Teollisuuden Bernerin toimesta. Vuonna 2023 käyttöönotettu tehdas tuottaa tulevina vuosina noin 4000 tonnia kalaöljyä ja kalajauhoa sika- ja siipikarjarehuihin, kalarehuihin sekä lemmikkiruokiin. Tulevaisuudessa tavoitteena on myydä kalaöljyä ja -jauhoa myös elintarvikekäyttöön. Tehtaan työllistävä vaikutus Kaskisen alueelle on 70–100 henkilöä.

Meitmeal Oy rakensi vuonna 2023 Kaskisiin Suomen ensimmäisen elintarvikekelpoista kalaa raaka-aineena käyttävän kalajauhoa ja kalaöljyä valmistavan tehtaan. Yhteensä noin 1600m2 kokoisella tehdasalueella valmistetaan tulevaisuudessa noin 4000 tonnia kalaöljyä ja kalajauhoa sika- ja siipikarjarehuihin, kalarehuihin sekä lemmikkiruokiin, jotka kulkeutuvat Eurooppaan Berner Oy:n liiketoimintayksikkö Teollisuuden Bernerin kautta. Tehdas työllistää tällä hetkellä kolme työntekijää ja työllistävä vaikutus alueelle on arvioidusti 70–100 henkilöä.

”Näimme muutama vuosi sitten, että rehukaloja oli vaikea saada myytyä. Päätimme yhteistuumin perustaa yrityksen ja rakentaa tehtaan, joka tuottaa MSC-sertifioitua elintarvikekelpoista kalaöljyä- ja jauhoa Euroopan ja Suomen markkinoille. Raaka-aineena käytetään Itämereltä ja Selkämereltä kalastettua silakkaa ja kilohailia. Tuottamamme kalajauho on korkealaatuista LT-jauhoa, jossa ravintoarvot ja proteiinipitoisuus ovat korkeampia kuin tuotteessa keskimäärin. Korkea valkuaisen sulavuus on todistettu Luonnonvarakeskuksen toteuttaman kirjolohilla tehdyn kalojen ruokintakokeen kautta”, Meitmeal Oy:n toimitusjohtaja ja osakas Jonathan Hast kertoo.

Tehtaan tuotantokausi sijoittuu kalastuskauden ajalle lokakuusta toukokuuhun.

Monivuotinen kumppanuus Teollisuuden Bernerin kanssa

Tehtaan koko tuotannon myynnistä ja jakelusta vastaa Teollisuuden Berner, joka hankkii globaalisti tuotteita markkina-alueelleen. Teollisuuden Berner myy, varastoi ja toimittaa raaka-, lisä- ja apuaineita teollisuudelle ja infrasektorille paikallisista varastoista Pohjoismaissa.

”Teimme aiesopimuksen vuonna 2021 ja lopullisen jakelusopimuksen kesäkuussa 2023. Olemme iloisia yhteistyöstämme Meitmealin kanssa ja kiitollisia luottamuksesta tehtaan koko tuotannon myyntiä ja jakelua kohtaan. Tämä vuosi on vielä ollut pääasiassa tehtaan ylösajoa, mutta kalaöljyllä ja jauholla on hyvin kysyntää globaalisti. Tavoittelemme kalajauhon ja -öljyn elintarviketeollisuuden käyttökohteita enenevissä määrin. Elintarvikekelpoisten raaka-aineiden avulla olisi mahdollista valmistaa esimerkiksi proteiinivalmisteita, omega-3-ravintolisiä ja muita hyvinvointituotteita”, Teollisuuden Bernerin liiketoimintajohtaja Mika Pirhonen kertoo.

”Yhteistyö Bernerin kanssa on sujunut todella hyvin ja olemme tyytyväisiä, että juuri Berner on ollut investointivaiheesta asti sitoutuneena kumppaninamme. Berner on iso yritys, jolla on laajat verkostot ja asiantuntemusta sekä kotimaisilla että eurooppalaisilla markkinoilla. Siitä on ollut suuri apu etenkin tehdastoiminnan käynnistämisvaiheessa”, Meitmeal Oy:n osakas Anders Granfors kertoo.

Lisätietoja:

Jonathan Hast
toimitusjohtaja
Meitmeal Oy
puh. +358 50 544 9358
email: jonathan.hast@meitmeal.fi

Mika Pirhonen
liiketoimintajohtaja
Berner Oy, Teollisuuden Berner
puh. +358 40 831 3451
email: mika.pirhonen@berner.fi

Anna Salakka
rehuasiantuntija
Berner Oy, Teollisuuden Berner
puh. +358 40 826 1450
email: anna.salakka@berner.fi