Syyslannoitus jää monelta tekemättä – asiantuntijan vinkit miksi lannoitus kannattaa

Syyslannoitus on tärkeä toimenpide, joka valmistaa kasvit talven tuloon ja parantaa niiden hyvinvointia tulevalla kasvukaudella. Berner Oy:n Kotipuutarhatuotteiden Kategoriapäällikkö Jussi Petäjä korostaa, että lannoituksen oikea ajankohta on loppukesästä heinä-elokuussa, kun lehdet ovat vielä vihreitä. Tällöin kasvit pystyvät hyödyntämään lannoitteen sisältämät ravinteet ja vahvistumaan ennen talven tuloa.

Miksi syksyllä lannoitetaan?

Keväällä typpi edistää kasvua, mutta syksyllä kasvit tarvitsevat typetöntä lannoitetta valmistautuakseen talveen. Syyslannoitus auttaa kasveja kestämään talven yli ja edistää kukka-aiheiden muodostumista keväällä.

”GreenCare Puutarhan Syksy -lannoite ei sisällä typpeä, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan syyslannoitukseen,” Petäjä kertoo. ”Jos olet keväisin harmitellut marjakasvien niukkaa kukintaa, suosittelen kokeilemaan syyslannoitusta,” jatkaa Petäjä.

Käytännön vinkit syyslannoitukseen

– Monivuotiset kasvit: Sirottele lannoite koko latvuksen alueelle ja haravoi kevyesti pintakerrokseen. Tämä auttaa kasvia hyödyntämään ravinteet tehokkaasti. Syyslannoituksesta hyötyvät esimerkiksi marjapensaat, hedelmäpuut, mansikat ja kaikki monivuotiset koristekasvit.

– Nurmikko: Jatka lannoitusta syksyllä, mutta maltillisemmin. Elinvoimainen nurmikko pystyy estämään rikkakasvien ja sammalen leviämisen. ”Mitä vahvempana ja elinvoimaisempana nurmikko kohtaa talven haasteet, sen paremmin se selviytyy kevääseen,” Petäjä vinkkaa. Leikkaa nurmikkoa säännöllisesti, sillä liian pitkäksi jätetty nurmikko kohtaa helpommin talvituhoja.

Petäjä neuvoo käyttämään GreenCare Nurmikon Kevät&Kesä -lannoitetta myös syksyllä, mutta puolella annoksella. Tämä auttaa nurmikkoa säilymään vahvana ja elinvoimaisena, sillä se jatkaa kasvuaan niin kauan kuin lämpöä ja valoa riittää.

Lisätietoja ja vinkkejä syyslannoituksesta löytyy osoitteesta greencare.fi

Media:

Jaa sosiaalisessa mediassa